Ontdek de leefwijze van de mol en hoe je mollen kan bestrijden

 

Mollen, met hun korte zwartfluwelen vacht, vormen vaak een uitdaging voor boeren. Het is essentieel om deze ondergrondse graafkunstenaars te begrijpen om ze effectief te verjagen en bestrijden.

 

 

 

Kenmerken van de mol

 

De mol onderscheidt zich door zijn korte, zwarte vacht met unieke eigenschappen. Dankzij een willekeurige plaatsing van haren in de huid kan de mol soepel voor- en achterwaarts bewegen in zijn gangen. Zijn voorpoten zijn omgevormd tot grote graafhanden met vijf vingers, elk voorzien van puntige nagels en een duimpje om ondergrondse gangen te graven. Met kleine, slecht ontwikkelde ogen en een spitse roze snuit, vertrouwt de mol op zijn tastzenuwen als belangrijkste zintuig.

 

 

 

Grootte van de Mol

 

Een mol varieert in lengte van 11 tot 16 cm, met een staartlengte van 22 tot 45 mm en een gewicht tussen 65 en 140 gram. De wijfjes zijn over het algemeen iets kleiner dan mannetjes.

 

 

 

Gangen en Molshopen

 

Mollen graven oppervlakkige jaaggangen en diepere gangen, tot op een diepte van 120 cm. In het voorjaar creëert het wijfje een centrale ruimte met gangen, verstevigd met uitgegraven grond die molshopen aan de oppervlakte vormt.

 

 

 

Hoe plant een mol zich voort?

 

In de paartijd, van februari tot april, gaan mannetjes op zoek naar vrouwtjes. Na een draagtijd van ongeveer 28 dagen werpt het wijfje een nest van 3 tot 6 jongen uit. Na 14 dagen ontwikkelen de jongen een vacht en na 33 dagen verlaten ze voor het eerst het nest. Gespeend na 4 tot 5 weken, worden ze na twee maanden zelfstandig.

 

 

 

Hoe bestrijden wij mollen?

 

Bij De Mollenwacht gebruiken we uitsluitend mollenklemmen. Onze gediplomeerde mollenvangers werken zonder giftige stoffen. Neem gerust contact met ons op om meer informatie te ontvangen over de mogelijkheden.